top of page

VÄLKOMMEN TILL FAQ

Här har vi samlat och sammanfattat några av de frågor vi fått både i mejl och i facebookgrupp. Fortsätt gärna ställa frågor till oss, det ger oss möjlighet att fördjupa lajvet på sätt vi omöjligt kunnat göra annars! Tack! 

PRAKTISKA FRÅGOR â€‹

  • Kommer vi kunna chatta eller faxa under lajvet?
    Svar: Nej, vi har tyvärr inte kunnat lösa det. ​

  • Kommer vi använda oss av smslajvande?
    Svar: Nej. Vi vet att mobiltelefoner fanns lite här och där 1995, men vi kommer inte att använda oss av sms-lajvande under det här lajvet.​​ Ni har däremot möjlighet att få brev från utsidan, under lajvet. 

  • När är sista betalningsdag?
    Svar: 26e april. 

  • Finns det WIFI på Follökna?
    Svar: Nej, det finns det inte. Det är även endast fläckvis täckning. ​

  • Jag vill brevlajva! Hur gör jag?
    Svar: För att få brev under lajvet, gör såhär.
    1. Hitta en brevskrivare. 
    2. Kom överens med din brevskrivare om vad du vill ha för ett brev. Om du vill ha svar på ett brev, skriv det brevet och ge till din brevskrivare. 
    3. Be din brevskrivare gå med i facebookgruppen Brevlajvare Ekdahl 1995. Där finns vidare instruktioner. 

    Kontaktperson för brevskrivande är Caroline Holgersson. 

  • Hur ser reglerna kring foto ut?
    Svar: Vi ser hjärtans gärna att ni har med er engångskameror, polaroid eller digitala kameror anno 95. Reglerna för foto är följande 

    • Alla foton från lajvet postas först i den slutna gruppen på facebook. ​

    • En får bara tagga sig själv i dem. 

    • Alla på fotot måste tillfrågas innan det publiceras någonannanstans. 

    • Om någon uttrycker en vilja att inte bli fotad är det obligatoriskt att acceptera det utan att fråga varför. Det är ditt ansvar som fotograf att respektera detta. 

    • Fota gärna men ha fingertoppskänsla. Tänk på att det kan upplevas spelhämmande och stjäla fokus med för mycket fotografering. Läs av spel och känn av stämning. 

  • Vad kommer stå på namnskyltarna?
    Svar: På namnskyltarna kommer det framgå 

    • Rollens namn​

    • Rollens pronomen

    • Rollens primärkraft (och sekundärkrafter), symboliserade med färger. 

  • Vad kommer workshopen innehålla mer specifikt?
    Svar: Workshopen kommer framför allt vara kulturbyggande och relationsinriktad. Den kommer att vara ett gemensamt skapande av den värld ni ska lajva i. Ni kommer få tid till att prata ihop er i era olika spelargrupper, framför allt per samling, klass och primärkraft. Ni kommer få uppgifter under lunchen och gott om tid på er att förbereda er, byta om, pynta rum och bekanta er med området mellan workshopens slut och lajvstart.

    Workshopen kommer inte innehålla: spel eller improviserade scener, teater/dramaövningar eller övningar av andra metatekniker än magin. 

FRÅGOR OM SPELDESIGNEN​

  • Hur börjar lajvet?
    Svar: Lajvet börjar med välkomstmiddagen och inleds med ett tal från Ekdahls väktare. Det är meningen att det ska vara stelt och obekvämt den första stunden för att ni på så sätt ska komma in i det. 

  • Hur länge har Tegnérarna varit på plats?
    Svar: sedan onsdag eftermiddag. De fick en rundvandring av supremorna och sedan ägnade de troligtvis resten av eftermiddagen med att ställa ordning på sina rum och djupandas.

  • Hur gick sammansvärjningen till?
    Svar: Onsdagkväll innan lajvet börjar samlades alla häxor på baksidan av Follöknas huvudbyggnad. Där fick allihopa sticka sig i fingret för att samla allt blod i en glasburk. Sedan gick en suprema runt med den, och en annan suprema med en burk fylld med salviablad. Salvian doppades i blodet och alla fick sedan svälja ett blad med blod på var. De som inte klarade att tugga och svälja, eller kräktes, fick göra om det tills det gick. Det band er samman. Blodet blandades sedan med vatten och begravdes sedan runt Follöknas tomtgräns, det fjättrade er alla till platsen.

  • Är samlingen redan sammansvuren när lajvet börjar? 
    Svar: Ja. När lajvet startar har Tegnér och Ekdahl blivit bara Ekdahl. Detta gjordes på onsdagskvällen innan lajvstart. 

  • Vad ska vi göra på lajvet?
    Svar: rent konkret är det meningen att ni ska fördriva tid på tonåringars vis - tonåringar som är fast på en internatskola för vad som verkar vara resten av deras liv. Det innebär att gå på några lektioner, hitta på saker att göra, kanske ha lite tråkigt, smida ränker, skapa nya vänner och ovänner, få sitt hjärta krossat och bli kär igen. Det är också vår tanke att ni ska spendera tid på att utforska magi och vad ni kan göra med den, om ni vill kan ni också förkovra er i det politiska spel som finns. 

  • Hur fungerar fjättringen rent praktiskt? Finns det en osynlig barriär runt området?
    Svar: Ja och nej. Fjättringen är edsbunden och det finns en finns en gräns som det är fysiskt möjligt att passera. Det är i så fall ett edsbrott av grövsta sort. Edsbrott skapar slitningar mellan ditt väsen och dess magi vilket resulterar i fysiska skador. När du passerar gränsen kommer du i det här fallet därför börja kräkas blod för att sedan, rätt fort, dö. 

    Den här informationen cirkulerar på lajvet för att en av rollerna har försökt lämna Samlingen efter fjättringen. Innan den rollen lämnade så visste ni inte exakt vad som skulle hända. 

  • Vad innebär det att vi har “lektioner” ?
    Svar: lektionstillfällena under det lajvet är tänkta som en spelyta för att låta er spelare leka med er magi. Vi hoppas att lektionerna ska fungera som ett alibi för spelare att testa rollernas magiska krafter och få igång spelet kring dem. De som spelar supremor och sekondor kommer hålla sammanlagt fyra praktiskt inriktade lektioner under lajvet och de kan t.ex komma att handla om länkning, ritualer eller primärkrafter. 

  • Är lektionerna obligatoriska?
    Svar: lektionerna är inte obligtoriska för era roller men de förväntas vilja gå på dem. För dig som spelare har du i och med deltagarkontraktet gått med på att gå på åtminstone hälften av dem men vi rekommenderar dem verkligen. 

  • Hur nyligen anlände de nyaste juniorerna till samlingen?
    Svar: vi vill att alla ska ha varit en del av samlingen i minst 5 månader. Om du spelar den nyaste junioren har du alltså bott på din samling i minst 5 månader. Hur länge din roll varit på samlingen får du själv avgöra! 

  • Finns det någon längsta tid för en junior, innan det är rimligt att hen blir senior?
    Svar: 
    Häxor avancerar i klass när ni bedöms lämpliga. Detta bedöms löpande av sekondor och supremor. Ni blir alltså hela tiden utvärderade i er prestation, magiska förmåga, kunskaper och mognad. Ledningsgruppen jobbar inte efter några läroplaner eller riktlinjer från Rådet och det gör bedömningarna beroende av relationer. För att en "avancering" ska räknas som giltig behöver hela ledningsgruppen vara överrens. Detta sker oftast när junioren är runt 23 år. Ibland tidigare, som är fallet med många i ledningen. Enstaka juniorer är äldre och har inte blivit godkända ännu.

  • Finns det några som fortfarande har en "fadder"?
    Ingen junior har fortfarande en "aktiv" fadder, men den som var er fadder finns ju kvar på samlingen. Det går således utmärkt att skapa relationer "när jag var ny så var du min fadder". 

FIKTIONSFRÅGOR​

  • Jag har frågor om kraft och magi!
     

    • Kan Concillium få en annan häxa att utöva sin magi?
      Svar: Nej. Concillium låter dig styra en annan kropp, men bara på samma vis som du skulle styra en robot eller en marionett-docka. 

       

    • Fungerar Tarotkort?
      Svar: På samma sätt som det fungerar off-lajv, alltså helt beroende på vad utövaren tillskriver dem för relevans. Det finns ingen inlajv-magi som säger bestämmer att Tarotkort är sanna. Använd dem gärna under lajvet och spela på dem hur ni vill!
       

    • Finns det symboler knutna till specifika magier?
      Svar: Nej. Bär vilka symboler du tycker passar och ha väldigt gärna teorier om hur de hänger ihop med ditt specifika magiska uttryck! Vad vidskepliga!

       

    • Går det att stå emot när någon använder sin kraft på en?
      Svar: Ja. Det är alltid upp till dig som blir utsatt för magin att välja hur du vill spela på den. Det går alltid att välja att spela på att magin som riktas mot en inte funkar. Du behöver inte motivera varför. Vi räknar med att ni som spelare bjussar på spelet att kämpa emot och ibland också förlora. 

       

    • Om descensium - går det att bli besatt där nere? Få med sig en fripassagerar upp, så att säga?
      Svar: Nej. Däremot är det inte omöjligt att din roll TROR att det är så, för att sedan snabbt inse att det bara var en hemskt vanföreställning.
       

    • Är det möjligt att utföra saker i Descensium? Kan jag till exempel påverka någonting?
      Svar: nej. Väl nere i Descensium har du ingen eller extremt liten agens och du är så gott som helt utlämnad till sitt eget personliga helvetes fruktansvärda kval. Att bemästra ens ett uns agens i descensium är nästan omöjligt, det är därför som detta också är den sista delen i De Fem Proven som utser en ny suprema. Bara att själv nedstiga och sedan själv uppstiga är helt enkelt otroligt svårt.

       

    • Kan jag som junior någonsin utöva magi på en starkare häxa, till exempel en suprema?
      Ja! Du kan alltid utöva magi på andra häxor, men ju starkare häxa desto farligare och svårare att "komma åt". För en junior att rå på en suprema skulle det behövas magiska hjälpmedel, t.ex länkning, ritual eller amuletter. Det går, men det är jättesvårt.

      Kom också ihåg den generella regeln att alla spelare själva bestämmer om kraft som riktas mot dem fungerar eller inte. Om ni försöker en gång och det inte går får ni försöka igen. Om det inte den här gången fungerar måste ni förutsätta och acceptera att spelaren inte vill spela på er scen av vilken anledning som helst.

  • Jag har frågor om den magiska världen, utanför samlingarna!
     

    • ​Hur går det till när samlingarna rekryterar nya häxor? Hur hittas de nya häxorna?
      Svar:  
      Det står en del om detta under fiktion, här: Om häxan kommer från en häxfamilj där en eller flera föräldrar är häxor och har gått vid en samling väljer föräldrarna till vilken samling den unga häxan ska sväras. Kom ihåg att detta är praxis INNAN fjättringen som skett mycket nyss. Hur detta kommer gå till framöver vet varken ni eller vi!

      Om en häxa inte har vuxna häxor i sin nära familj som kan ta hand om och skicka häxan till en samling kommer det ta längre tid för häxan att "tas omhand" av det magiska samhället och den råkar i regel ut för fler otäckheter då, i relation till sina krafter. Förr eller senare upptäcker Rådet även de familjelösa häxorna, i synnerhet som de nu är väldigt måna om att samla ihop häxorna och skydda dem från häxjägarnas härjningar. Om det är Rådet som hittat en häxa placeras den i en samling, vanligtvis den som är närmast rent geografiskt. Det är en politk ni vet lite om och som ingen ser anledning till att ifrågasätta.
       

    • Har Rådet/samlingarna koll på alla med magisk förmåga?
      Svar: 
      Rådet har inte 100% koll på alla häxor, även om de gör sitt bästa för att alla ska fortsätta tro det. Det ÄR sant att Rådet har trådar, ögon och öron ute överallt. Den du minst anar har direktnummer dit och Råder behärskar magi ni inte ens kan föreställa er och de använder den för att övervaka er. Det handlar givetvis inte om kontrollbehov, utan säkerhet. Hävdar de.
       

    • Finns det något annat sätt att upptäcka om ens barn är häxa förutom att den börjar utföra magi?
      Svar: Nej. Men det finns säkert individer som tror det, på samma vis om folk tror att de kan se kön på ett foster beroende på gravidmagens kurva! Hitta på vad för vidskepligt ni vill!

       

    • Är det vanligast att häxor föds i familjer med andra häxor eller inte?
      Svar: Det är lite större chans att magiska föräldrar föder magiska barn. 60/40 magiska föräldrar. Det kan också hoppa över en generation, det vill säga din morfar kan vara häxa medan dina föräldrar inte alls är och detta är inte alls helt ovanligt.

       

    • Jag fattar inte vem Lysander är?
      Svar: Lysander är en makthungrig uppstickare i Rådet. Det är ovanligt att en man avancerar så långt inom rådet vars makttopp är matriarkal av tradition. Lysander är antingen din biljett till Rådet eller en oklar galning som har åsikter om din samling - åsikterna varierar. 

      OFF är "Lysander" ett sätt för oss arrangörer att skapa en antagonist för lajvet, utan att låta ondingarna spelas av spelare. Han är man i ett martiarkalt system för att vi finner det mer intressant än om "ondingen" skulle ha varit kvinna. Lysander kommer inte att besöka lajvet eftersom lajvet inte har en B-styrka. Det är däremot troligt att Rådet kan tänkas kanaliseras av hushållet för att på så sätt tala till samlingen. Eftersom det inte är Lysander som är boss över Rådet är det däremot inte särskilt troligt att det är han som kommer prata.
       

    • Vad har Lysander egentligen för makt?
      Svar: Rent krasst kan sägas att han har samma makt över er samling som er sekondor har över er, det vill säga: bara så långt som hans suprema tillåter honom. Den riktiga bossen är Dilma Aros - Rådets suprema. Ni är däremot utlämnade till Lysanders makthungrighet och oavsett om samlingen(s ledning) bestämmer sig för att bejaka Lysanders ambition att få Ekdahl upptagen i Rådet eller inte så kommer det få konsekvenser för er. 

       

    • Vem är Dilma Aros?
      Svar: Rådets Suprema - det är hon som är den verkliga makten. Hon har emellertid inte större intresse i Ekdahl än vad Lysander insisterar på att hon ska ha. 

  • Jag har frågor om hur livet på samlingarna fungerar!​
    ​

    • Hur sanktionerat/reglerat är magi-användandet i samlingen?
      Svar: 
      "Under kontrollerade former" på det-som-var Ekdahl. Alltså under lektionstillfällen, med en sekonda/supremas tillåtelse och kanske efter att ha presenterat en genomtänkt plan.

      "Frihet under ansvar" på det-som-var-Tegnér. Alltså, experimenterande och utforskande uppmuntrades men huvudlös hybris och onödiga risker innebar bestraffningar, exempelvis förlorade privillegier.
       

    • Var går gränserna för vilken sorts magi man får använda mot sina med-häxor?
      Svar: Det är aldrig tillåtet att utöva destruktiv magi på en annan häxa. Ungefär på samma vis som man inte får retas eller slåss i en vanlig svensk skola - det vill säga: det görs ändå.
       

    • Hur ska dessa två regeltraditioner mötas?
      Svar: Ingen vet! Den frågan är det tanken att ni ska ta reda på under lajvet!
       

    • Hur funkar fjättringen rent fysiskt?
      Svar: 
      ni är bundna av en edsbunden (osynlig) barriär till området för samlingen Ekdahl. Det finns en gräns och det ÄR möjligt att passera den. Det är i så fall ett edsbrott (se fiktionen om eder) och när du passerar gränsen kommer du börja kräkas blod för att sedan, rätt fort, dö. 
       

    • Hur mycket vet den genomsnittliga häxan om vad det faktiskt innebär?
      Svar: dessa två pusselbitar 
      har alla era roller, vad gäller fjättringen: 
      1. Fjättringen är en ed, att bryta barriären är ett av de grövsta edsbrott en kan begå.
      2. Edsbrott skapar faktiska slitningar i din kropp, det ger yttryck som kroppslig skada.
       

    • Hur blir juniorer seniorer?
      Svar: 
       
      Häxor avancerar i klass när deras magiska förmåga, kunskap och mognad anses lämplig. Detta bedöms löpande av sekondor och supremor. Ni blir alltså hela tiden utvärderade i er prestation. Ledningsgruppen jobbar inte efter några läroplaner eller riktlinjer från Rådet och det gör bedömningarna beroende av relationer och inte sällan djupt orättvis. För att en "avancering" ska räknas som giltig behöver hela ledningsgruppen vara överrens. Detta sker oftast när junioren är runt 23 år. Ibland tidigare, som är fallet med många i ledningen. Enstaka juniorer är äldre och har inte blivit godkända ännu.
       

    • Hur pass utbredd kontakt har vi med den icke-magiska världen?
      Svar: Ni har haft tillåtelse att skriva hem/ut ungefär en gång i halvåret. Detta är förstås för erat eget bästa och ju äldre ni blir desto mindre kontakt förväntas ni behöva. Nu, i och med fjättringen bedöms det för farligt att upprätthålla kontakten och det brevleverans som kommer under lajvet kommer att vara deras sista. 

       

    • Hur pass uppdaterade är vi på omvärlden? 
      Svar: Ni kan tänka "Vad passar min roll?" snarare än "Vad vet häxorna rimligtvis om världen utanför" och exakta år hit och dit är inte viktigt. Samlingarna är inte 100% isolerade öar utan insyn - några av häxorna kanske bara har varit i samlingarna ett litet tag. Det är således rimligt att ni är uppdaterade på omvärlden.

Vem är Dilma Aros?
Vad har Lysander makt?
Vem Lysander?
Är det vanligast att häor...
Finns det något annat sätt...
Har rådet koll på alla?
Hur rekryterar/hittar?
Hur pass update?
Hur blir juniorer seniorer?
Hur pass utbredd kontakt?
Hur funkar fjättringen fysiskt?
Hur mycket vet den genomsnn...
Hur mötas?
Agens i descensium
Hur sanktionerat...
Junior vs. suprema?
Besatt i D?
Går det att stå emot?
Symbolen knutna?
Tarotkort
Concillium gör magi?
Fadder?
Finns längsta tid för Junior?
Hur nya är juniorerna?
Lektioner?
obligatoriska lektioner?
Vad göra på lajvet
Hur fungerar fjättringen praktiskt.
Hur sammansvärjningen
Sammansvurningen klar?
Hur länge tegnér?
smslajv
Hur börjar lajvet?
Vad om WS?
Namnskyltarna?
regler foto?
Brevlajva hur
chatt eller fax
Sista bet
wifi?
Gränser för magi
bottom of page